Épületek,csarnokok tűzgátló anyaggal történő festése

Tűzvédelmi festés

Az első acélszerkezeti tűzvédő festékeket már a 70-es években alkalmazták, azóta a folyamatosan szigorodó tűzvédelmi törvényeknek köszönhetően felhasználásuk mértéke radikális ütemben nő.

A tűzvédelmi festés lényege az acél és vasbeton szerkezetek tűzvédelmi határérték növelése, hiszen az acél tűzzel szemben jelentős ellenállással nem rendelkezik. Tűz gátló anyaggal történő kezelés hatására az acél szerkezetek alapból 15 perces tűzzel szembeni ellenálló képessége jelentősen növelhető.

Acél szerkezetű építmények tűzvédelmére a festékkel történő aktív védelem az egyik legelterjedtebb módszer, amikor is hőre habosodó szigetelő festék védi az acélt a felmelegedéstől. Hő hatására ugyanis az acélszerkezet hőmérséklete emelkedik, veszít teherbírásából, majd elveszti szerkezeti szilárdságát, és részben, vagy teljes egészében összeomolhat. Ezt a folyamatot lassítják, vagy előzik meg a tűzálló festékek.

A hagyományos építészeti anyagok közül a kő a tégla és az egyéb nagy szerkezettömörségű anyagoknál a tűzállósági határérték növelése, vakolat jellegű tűzvédelmi habarcs alkalmazásával biztosítható.